Lepok

Lepok tiež nazývaný glutén je zmes proteínov gliadínu a glutenínu. Gliadín a glutenín predstavujú približne 80 % všetkých proteínov obsiahnutých v pšeničnom zrne. Glutén sa nerozpúšťa vo vode, vďaka čomu sa dá izolovať vyplavením škrobu. Izolovaný lepok, nazývaný aj seitan, sa používa ako samostatná potravina. Lepok je dôležitým zdrojom výživných proteínov a často sa používa ako prímes do potravy s nízkou nutričnou hodnotou.

Kde sa nachádza?

Nachádzajú sa spolu so škrobom v niektorých obilninách, ako sú pšenica, jačmeň, špalda či raž. Napríklad taký ovos sám lepok neobsahuje, avšak pokiaľ bol pestovaný v blízkosti ostatných obilnín, môže byť kontaminovaný. Lepok sa často využíva ako prímes do potravy s nízkou nutričnou hodnotou, keďže je dôležitým zdrojom výživných proteínov.

Súvisiaci obrázok

Lepok je lepkavá hmota, ktorú nedokáže naše telo stráviť ani po jeho predchádzajúcej mechanickej, tepelnej či biochemickej úprave. Pri konzumácií pečiva s inými potravinami sa dostáva veľké množstvo lepku spolu do tenkého čreva, kde sa lepí na steny, a tak komplikuje trávenie. Lepok sa v našom tele správa ako vírus. Poškodzuje bunky tenkého čreva, a tým pádom zvyšuje jeho priepustnosť. Cez takto poškodené steny sa do krvného obehu dostáva nielen spomínaný lepok, ale aj plesne, vírusy a baktérie. Takáto neschopnosť vstrebávať živiny, spôsobuje napríklad u detí množstvo problémov, ako oneskorená puberta u dospievajúcich, malý vzrast, podráždenosť, úbytok váhy či problémy s chrupom.