Potraviny

Nie je ľahké úplne vylúčiť lepok z každodennej stravy,  obilniny, ktoré ľudia, citliví na lepok nemôžu užívať, sa nachádzajú v mnohých ďalších produktoch.

Potraviny obsahujúce lepok:

• pšenice a potraviny s obsahom pšenice

• raž a potraviny obsahujúce raž

• jačmeň a potraviny obsahujúce jačmeň

• otruby a potraviny obsahujúce otruby

• špaldu a potraviny obsahujúce špaldu

• pšenicu kamut a potraviny obsahujúce pšenicu kamut

• slad a sladové potraviny

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt psenica raz

Okrem toho je zakázaná akákoľvek konzumácia spracovaných a hotových jedál, ktoré obsahujú vyššie spomínané obilniny. Patria medzi ne pekárenské výrobky, cestoviny, koláče, sušienky, ďalej  vyprážané mäso,  salámu a klobásy. Dávajte pozor aj na konzumáciu sušeného ovocia, pretože proces sušenia je často zrýchlený obilninami, tak ako možno tiež nájsť v mnohých nealkoholických  a alkoholických nápojoch zložky s obilninami. Treba venovať veľkú pozornosť zloženiu instantných nápojov, pretože sú zvyčajne tiež obohatené o  deriváty obilia. Hoci ovos neobsahuje lepok, ovsené múka alebo ovsené vločky sa tiež neodporúčajú ľuďom citlivým na lepok, pretože počas zberu, respektíve počas spracovania sa môže vyskytnúť znečistenie lepkom.

Samozrejme sa budete musieť vyhnúť všetkým potravinám, ktoré obsahujú lepok, a to tých z obyčajnej múky, aj tých, ktoré obsahujú pšeničný škrob. Lepok môže byť aj v potravinách, u ktorých by ste nečakali, vrátane jogurtov, výrobkov zdravej výživy, napríklad v niektorých jogurtoch, sójových tyčinkách, v plnenej čokoláde a podobne. Čomu je dobré sa pri bezlepkovej diéte samozrejme vyhnúť.