Bezlepkový chlieb

(500 g bochník)

 

Suroviny

180 g už rozkvaseného ryžového kvásku
(získate ho pridaním 100 g ryžovej múky a 110 ml vody k materskému kvásku a jeho rozkvasením aspoň 6 hodín v teple)
120 g pohánkovej alebo pšenovej múky (prípadne ich kombináciu)
80 g tapiokovej múky
1 kávovú lyžicu medu
1 lyžička psyllia (nechajte ho chvíľu napučať vo vode)
6 g soli
3 g rasce
1 lyžička čerstvo pomletého ľanového semienka (celé ľanové semienko náš tráviaci trakt nevie spracovať a pomleté zo zásoby rýchlo oxiduje, preto ho nekupujte namleté)
160 až 180 ml vlažnej múky

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt bezlepkovy chliebPostup

  1. Všetky suroviny dobre premiešajte a na pomúčenej doske vypracujte bochník.
  2. Ošatku vysypte škrobom alebo kukuričnou múkou.
  3. Bochník vložte do ošatky, prikryte ho igelitom (najlepšie čiapkou do sprchy) a nechajte kysnúť v teple 4 až 6 hodín. Čas kysnutia závisí od sily kvásku aj od okolitej teploty.
  4. Rozohrejte rúru na 250 °C.
  5. Opatrne preklopte vykysnutý bochník na horúci plech a vložte ho do rúry.
  6. Pri vkladaní cesta do rúry vylejte asi 3 dcl vody na spodný horúci plech, aby ste vytvorili vlhké prostredie, ktoré si bezlepkový chlieb vyžaduje.
  7.  Chlieb pečte asi 40 minút – prvých 10 minút pri teplote 250 °C, zvyšok času pri 200 °C. Bochník po preklopení na plech môžete ešte zvrchu jemne narezať, aby ste vytvorili vernú kópiu chlebíka z pekárne.